Siirry sisältöön

NEWS – Aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmä

Sairaanhoitajaliitto julkaisi NEWS:stä suomenkielisen esitekirjasen ja muistikortin Sairaanhoitajapäivillä maaliskuussa 2018.

National Early Warning Score- eli NEWS-pisteytysjärjestelmän on laatinut Sairaanhoitajaliiton työryhmä, johon kutsuttiin mukaan myös kaksi Suomen Lääkäriliiton edustajaa.

NEWS on alun perin kehitetty Britanniassa tunnistamaan vuodeosastopotilaiden tilan heikentyminen. Sittemmin sen on todettu olevan luotettava peruselintoimintojen häiriöiden mittari myös päivystyspoliklinikalla ja ensihoidossa. Sitä voidaan käyttää kotihoidossakin.

Säännöllisesti mittaamalla potilaan peruselintoimintojen arvot, kehon lämpötila ja lisähapen tarve voidaan ennakoida potilaan voinnin muutokset. NEWS:iä on helppo käyttää. Se onkin otettu jo käyttöön monessa paikassa Suomessa, muun muassa TAYS:ssa.

Sairaanhoitajaliiton ja Lääkäriliiton tavoitteena on, että Suomessa NEWS olisi vakioitu tapa seurata potilaan peruselintoimintojen tilaa potilaan hoitopaikasta riippumatta. Käyttämällä samaa pisteytystä kaikkialla voidaan potilaan tilaa arvioida pisteytyksen avulla valtakunnallisesti eri hoitoyksiköissä samalla tavalla.

NEWS-pisteytystä voidaan hyödyntää myös terveydenhuollon toimipisteiden ulkopuolella ensihoidon ja kotihoidon toimesta. Kotihoidon potilaan peruselintoiminnoista saadaan kattava kuva NEWS-pisteytykseen vaadittavat tutkimukset tekemällä ja potilaan voinnin kehittymistä voidaan seurata vertaamalla saatua pistearvoa aiempaan. NEWS-pisteytys voidaan huomioida osana paikallisia kotihoidon konsultaatio- ja lisäavun hälytysohjeita. Ensihoidossa NEWS-pisteytys voi olla avuksi mm. lääkäriä konsultoidessa tai paikallisten hoito-ohjeiden osana kuljetuspäätöksien tukena, lisäksi ne helpottavat potilaan hoidon kiireellisyyden arviointia jatkohoitopaikassa. NEWS luo yhteisen kielen eri terveydenhuollon toimijoiden välille: samanlaiset peruselintoimintojen häiriöt vaikuttavat pistesummaan sekä sairaalan sisällä että sen ulkopuolella.

Laske NEWS-pisteet – potilasesimerkki:

NEWS-työkalun koulutusta, lue lisää >>
Tilaa NEWS-materiaalia tästä >>
PEWS-työkalu, lue lisää >>

Palaa takaisin artikkelilistaukseen